Новини Начало Хронология Влез   Запиши се  

„Робинзон Крузо“

Даниел Дефо

„Робинзон Крузо“

Крузо и Петкан, след като Петкан спасява Крузо от канибалите

„Робинзон Крузо” е книжка отпреди почти 300 години, но и днес успява много бързо да те пренесе във фантазии за приключения, корабокрушения, необитаеми острови и пирати. Написана е от името на главния герой, споменават се и откъси от дневника му. Малко известно е, че има и втора част – „По-нататъшните приключения на Робинзон Крузо“, там действието се развива в Русия. Има и няколко филмови адаптации, като в последният игрален филм е от ‘97ма.

Книгата има необикновено дълго заглавие, което описва доста добре и какво се случва в нея: „Животът и необикновените приключения на моряка Робинзон Крузо, родом от Йорк, прекарал 28 години на безлюден остров край бреговете на Америка близо до устието на великата река Ориноко, след като претърпява корабокрушение, в което загива целият екипаж и единствено той остава жив, заедно с разказ за по-нататъшното му необикновено избавление от пирати, описани от него самия“. Ако си мислите че 65 думи (на английски) са твърде много за книга – потърсете заглавието-рекордьор от 670 думи.

Счита се, че прототип на Робинзон е шотландски моряк на име Александър Селкрик. Той разбира се не е бил цели 28 години на самотен остров, но пък мястото, на което пребивава 4 години, бива прекръстено на „островът на Робинзон Крузо” през 1966г.